Vakantie in Tsjechië:CZeCOTTourmapsOost BohemenUNESCOActieve vakantieVerkeersregelingenGEOFUN
loading...
Toeristische navigator
Viki
Officiële toeristische website van de regio Pardubice
Tsjechië
Sneeuw -1°C
weer

Weer - Pardubice

15.1. (15:30)
vandaag
Sneeuw
-1°C
16.1.
morgen
Betrokken
-5°C/-6°C
17.1.
zondagBetrokken
-4°C/-8°C
18.1.
maandagBijna helemaal bewolkt
-4°C/-12°C
Bron: Weer Meteocentrum

Nationaal geopark IJzergebergte

Logo van het geopark IJzergebergte.

Het nationaal geopark IJzergebergte heeft een oppervlakte van 777,5 km 2 en ligt zowel op het grondgebied van de regio Pardubice als dat van de regio Vysočina.  Het geopark sterkt zich uit van Crudim in het noorden en Chotěboř in het zuiden, tot Chvaletice in het noordwesten en Nové Hrady in het oosten. Het omvat bijna het hele IJzergebergte, dat meer een heuvellandschap is met toppen die niet hoger zijn dan 660 m boven de zeespiegel.   

Het is echter een gebied met belangrijke geologische eigenschappen. Met enige overdijving kan er gezegd worden dat het geopark de geologie van de hele Tsjechische Republiek op een relatief klein gebied  bijeenbrengt en dat het een openluchtleerboek geologie is, of een legpuzzel die in zeer korte tijd, 2-3 dagen, neergelegd kan worden.

In het geopark zijn meer dan honderd belangrijke geotopen, zeer bijzondere plekken voor wetenschappers en geotoeristen waar unieke geowetenschappelijke verschijnselen te zien zijn. Vaak zijn deze plekken tegelijkertijd ook een biotoop, een plaats die bevolkt wordt door een groot aantal levende organismes.  Geotypes kunnen op basis van hun geowetenschappelijke kenmerken in vijf categorieën ingedeeld worden (proterozoïcum, dieptegesteente, mesozoïcum, paleozoïcum, geohydrologie). Deze indeling vormt de basis voor het logo van het geopark dat bestaat uit vijf platen die samen het IJzergebergte uitbeelden.

Toeristische mogelijkheden

In het IJzergebergte ligt een spinnenweb van aangegeven wandelpaden, educatieve routes, fietsroutes en ruiterpaden. Op deze routes en paden vindt u rotsformaties, adembenemende bergkloven, oude en verlaten steengroeves, en groeves die nu nog steeds in gebruik zijn. Een kijkje in het binnenste van deze groeves is voor u een onvergetelijke ervaring. In het IJzergebergte kunt u een hele reeks bezienswaardigheden, historische monumenten en traditionele culturele evenementen bezoeken die u niet alleen een kijkje geven in de tradities en gewoontes van lang vervlogen tijden, maar ook in die van vandaag de dag. Ga vandaag nog op reis door „de geschiedenis van de aarde in twee dagen“. 

Waar begint u met uw bezichtiging van het geopark?

In de omgeving van het stuwmeer Seč vindt u een zeer uitgebreid aanbod aan accomodaties, van campings tot luxehotels. Het stuwmeer is in de zomermaanden een ideale uitvalsbasis voor uitstapjes in het geopark. In de zomermaanden kunt u ook zwemmen in het natuurlijke water van zwembad Konopáč. Bij het meertje is ook een camping.

Geselecteerde geotoeristische bestemmingen

Kalkoven Berlova - Kalkoven Závratec - Třemošnice.

Vind je activiteit