Vakantie in Tsjechië:CZeCOTTourmapsOost BohemenUNESCOActieve vakantieVerkeersregelingenGEOFUN
loading...
Toeristische navigator
Viki
Officiële toeristische website van de regio Pardubice
Tsjechië
Overwegend helder 14°C
weer

Weer - Pardubice

30.7. (06:00)
vandaag
Overwegend helder
14°C
31.7.
morgen
Regenbuien
26°C/18°C
1.8.
zondagRegen
16°C/15°C
2.8.
maandagBewolkt
24°C/14°C
Bron: Weer Meteocentrum

Paarden in de regio Pardubice

Houdt u van de natuur, rust en vooral van paarden? Kom dan naar de regio Pardubice! Paarden vindt u hier overal.

De middelpunten van onze regio zijn de stad Pardubice met zijn paardenrenbaan en de plaats Kladruby nad Labem met een van de oudste stoeterijen ter wereld. Het plaatselijke landschap voor het fokken van ceremoniële paarden staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Na een bezoek aan de prachtige stoeterij van Kladruby kunt u de paardenrenbaan van Pardubice aandoen. Hier kunt u de route van de Velká pardubická, een van de oudste en zwaarste paardenraces ter wereld, bewandelen en bijvoorbeeld de plaquette met alle winnaars van deze legendarische paardenrace bekijken. De hele regio is bovendien doorweven met paardenboerderijen en maneges, die allerlei activiteiten voor u in petto hebben – van paardrijden tot het zelf verzorgen van deze edele dieren. Vergeet ook niet om bij de Groene Poort in Pardubice te ontdekken waarom er in het wapen van de stad de helft van een wit paard staat. En het beste souvenir om uit Pardubice (ook de stad van de peperkoek) mee te nemen is natuurlijk een peperkoek in de vorm van een paard of hoefijzer!

Paardenrenbaan Pardubice

Paardenrenbaan Pardubice

Pardubice heeft wereldfaam verkregen door de paardenrace Velká pardubická. Deze legendarische oudste en zwaarste paardenrace van continentaal Europa werd al in 1874 voor het eerst op de racebaan van Pardubice gehouden. Sindsdien hebben er 130 edities plaatsgevonden.

De racebaan leeft echter niet alleen tijdens de belangrijkste race van het seizoen – ook tijdens de rest van het jaar vinden er paardenraces, wedstrijden en vele andere evenementen plaats. Het paardenraceseizoen begon dit jaar op 22 mei met de eerste kwalificatie voor de belangrijkste race van het jaar. Behalve tijdens wedstrijden kunt u de renbaan ook bezoeken in het kader van een rondleiding met gids, die u onder andere meeneemt naar bekende hindernissen als het Ierse bankje en de Taxis-greppel.

Nationale Stoeterij Kladruby nad Labem

Nationale Stoeterij Kladruby nad LabemIn de regio Pardubice vindt u ook de unieke Nationale Stoeterij van Kladruby nad Labem, die al sinds de 16e eeuw het thuis is van de beroemde witte Kladruber paarden.

En niet alleen de stoeterij zelf kan bezichtigd worden, maar ook het plaatselijke kasteel. Dat voert u terug naar de tijd van keizer Frans Jozef I van Oostenrijk en zijn vrouw Elisabeth, die vooral bekend was onder de naam Sissi. U treedt in hun voetsporen in twaalf stijlvol ingerichte vertrekken en neemt er ook een kijkje in de Sint-Wenceslas- en Leopoldkerk die het echtpaar hier liet bouwen.

Ook het koetshuis en de ruimte met de paardentuigen zijn een bezoek beslist waard. Tijdens de bezichtiging kunt u de privékoets van keizer Ferdinand I van Oostenrijk en de staatskoets van de eerste Tsjechoslowaakse president T.G. Masaryk van dichtbij bekijken. Misschien denkt u dat u daarmee alles in Kladruby wel hebt gezien. Vergeet echter niet om ook een kijkje te nemen in het boswachtershuis, een van de oudste barokke houten huizen van de provincie Pardubice en tevens het kantoor van de keizerlijk-koninklijke bosbeheerder van weleer.

De sfeer van de stoeterij in Kladruby nad Labem kunt u ook zelf ervaren tijdens de vele traditionele paardenevenementen.

Lijst van maneges in de regio Pardubice

tekstbron: TOPardubicko.cz en DSVČ

Vind je activiteit